Blog

Maarten Oversier - Voorouderlijk besef

Maandag 18 november 2024
Afgelopen week bezocht ik de voorstelling van Maarten Oversier in een uitverkocht theater in Uden. De tweede keer dat ik hem op het podium hoorde spreken, eerder las ik al zijn boek Bestaansrecht en luisterde ik naar podcasts waarin hij verteld over voorouderlijke trauma’s en het helen van oude wonden. Het thema blijft me uitermate boeien en dan mag ik er iets mee doen weet ik. Dat komt wel. Voor nu deel ik wat van deze inspirerende avond met jullie.

Voor wie hem niet kent; Maarten Oversier is een regressie- en reïncarnatietherapeut met ruim 16.000 sessie aan ervaring. In de 25 jaar als therapeut heeft hij gezien dat onverwerkte trauma’s uit ons verleden, zelfs van vorige levens een enorme impact hebben op de moderne mens. Dat uit zich in allerlei psychische, fysieke en emotionele klachten. De in Canada wonende indianen zijn een enorme inspiratiebron voor hem. Daar onderhoudt hij dan ook nauw contact mee.

De oerzaak van een klacht
Alle woorden die nooit zijn uitgesproken, de verzwegen verhalen, de nietgehuilde tranen en de onvervulde zielsmissies - ze wachten om gehoord, gezien en gevoeld te worden, zodat de ziel in dit aardse bestaan kan ervaren wat nog nodig is.
Aan de hand van talloze voorbeelden kon hij ons de relatie tussen de klacht en een trauma laten zien. De oorzaak van het probleem wat zich voordoet. Of zoals Maarten het zo raak noemde; de oerzaak.

Vaak denken we, zoals ik vroeger ook dacht, dat wanneer iemand overlijdt, alle geheimen, trauma's, pijnen, problemen en emoties met die persoon verdwijnen. Maar wat blijkt: als het in dat leven niet is opgelost, krijgt een volgende generatie de kans om ermee aan de slag te gaan.


Over de stenen die de (groot)ouders niet opruimen, struikelen de (klein)kinderen

Laat ze niet struikelen
Een oud Surinaams gezegde luidt dan ook;
“Over de stenen die de (groot)ouders niet opruimen, struikelen de (klein)kinderen”

Ik denk dat het wel duidelijk is wat hiermee gezegd wil worden. Het vergt moed hier voor open te staan en het aan te gaan en het vraagt ook van je dat je op een andere manier naar het gedrag van mensen leert kijken. Ook van de mensen om je heen. Gedrag is vaak super logisch; het hoeft niet altijd opgelost te worden, het wil vooral gezien worden. Misschien even wennen wanneer je hier nog niet mee bekend was.

Voorouderlijk besef
Het boek Bestaansrecht biedt waardevolle inzichten in hoe onverwerkt verleden aan het licht kan worden gebracht. Het helpt je ook om de werkelijke ontstaansgeschiedenis van opgelopen trauma’s te ontdekken, zodat deze gezien en geheeld kunnen worden.
Een belangrijke eerste stap is om open te staan voor de mogelijkheid dat de oorzaak van bepaald gedrag of een patroon in het verleden kan liggen. Wat wil een kind bijvoorbeeld met zijn gedrag laten zien? Waar ligt de oorsprong van dit gedrag, en welke boodschap schuilt erachter?
Ook is het waardevol om als ouder stil te staan bij je eigen reactie: wat vind je moeilijk aan dit gedrag, en herken je dit misschien bij jezelf? Welke gebeurtenissen hebben zich mogelijk afgespeeld in het familiesysteem voordat je kind werd geboren?

Voorouderlijk besef helpt ons begrijpen hoe een familie is “ingesteld” en welke dynamieken van generatie op generatie doorwerken. Het biedt een sleutel tot heling en een betere verbinding met onszelf en onze kinderen.

Nieuwsgierigheid als kracht
Nieuwsgierigheid is een waardevolle kracht! Het is een potentieel dat al in je zit, en het wordt krachtig zodra je het activeert. Alles wat we om ons heen zien, is ooit door mensen bedacht. Daarom is het zo belangrijk om te blijven onderzoeken, vragen te stellen en je te verwonderen over wat je ontdekt - of beter gezegd: ont-dekt. Nieuwsgierigheid opent deuren naar nieuwe inzichten en mogelijkheden.

Sherlock Holmes
Aan het begin van de voorstelling vroeg Maarten of er nog Sherlock Holmes-figuren in de zaal zaten. Een mooie vraag in een uitverkochte zaal, omlijst door de prachtige muzikale klanken van The Wanderer.
Zelf voel ik me meer een Enola Holmes (de ‘zus van’). In de gelijknamige film zegt ze: “I am a detective, I am a decipherer, and I am a finder of lost souls. My life is my own. And the future is up to us.” Dat dus.

Zo voel ik het ook. Ik wil begrijpen hoe het leven in elkaar zit en waarom we de dingen doen zoals we ze doen. Ik ben een echte puzzelaar. Ik lees en luister tussen de regels door, stel vragen en duik dieper, vooral als dingen vaag blijven. In mijn praktijk help ik anderen hetzelfde te doen: hun blinde vlekken, patronen en thema’s ontdekken, altijd met liefde en vanuit verbinding.


Wie zijn voorouders niet kent, is stuurloos

“Wie zijn voorouders niet kent, is stuurloos.” zei hij. Hoe kun je stevig staan op een berg van “weet ik niet”? Dat kan niet. Het is als een boom zonder wortels. Veel klachten en uitdagingen vinden hun oorsprong in de verhalen van onze voorgeschiedenis, in wat zich in de oude familielagen heeft afgespeeld. Onvoltooide geschiedenis sijpelt onverbiddelijk door naar het heden.

Daarom is nieuwsgierigheid zo belangrijk. Blijf vragen stellen, blijf ontdekken. Alleen zo krijg je inzichten en antwoorden en kun je soepel door het leven wandelen, in plaats van met een onzichtbare last mank te lopen. We zijn hier niet zomaar - dit is onze aardse reis, onze earthwalk.

De incarnatie van trauma’s

Er zijn dingen die wezenlijk belangrijk zijn in je leven, maar die nog niet voltooid zijn wanneer je overlijdt. Al die onuitgesproken en onuitgehuilde woorden willen alsnog hun weg naar buiten vinden. Wanneer jij ze niet uitspreekt, neemt een ander familielid of nakomeling het van je over. Zo kan de fysieke invloed van eerdere gebeurtenissen meeliften naar een volgend leven, totdat ze onder ogen worden gezien. De trilling die deze gebeurtenissen met zich meedraagt, wordt opgeslagen in het DNA. De imprint blijft in het lichaam of het systeem in een gestolde vorm aanwezig. En zelfs als het om een verhaal gaat dat generaties oud is, waarvan je denkt: "Wat doet het er nog toe?", blijft de trilling meereizen naar jouw huidige avontuur hier op aarde.

Volgens Maarten zou er op scholen een vak moeten bestaan genaamd ‘voorouderlijk besef’, of zouden er leerkrachten moeten zijn die deze kennis bezitten, zodat we anders kunnen kijken naar het gedrag van een kind. Zodat zij dansend en blij door het leven kunnen gaan.

Schud je (stam)boom
Kortom, het was opnieuw een leerzame en inspirerende avond, die bevestigt dat opgesloten verhalen niet kunnen sterven – ze willen altijd hun weg naar buiten vinden.
De boodschap is duidelijk: schud je (stam)boom met taboes los, wees nieuwsgierig en ontdek welke 'aapjes' zich nog verscholen houden. Het kennen van de oeroorzaak kan fundamentele heling en zelfs genezing brengen.


En als iemand je te nieuwsgierig vindt? Zie dat dan maar als een compliment!

In de vele sessies die Maarten met cliënten had werd duidelijk dat de ziel hier is voor fysieke, prettige ervaringen op aarde. De avond was voor mij en twee lieve vriendinnen met wie ik daar was enorm prettig en inspirerend. Zeker de werking van het medicijnwiel (het wiel van wijsheid), is iets waar ik heel nieuwsgierig naar ben geworden en waar ik me verder in wil gaan verdiepen - maar dat is voor een ander blog.

Wil je alvast op een laagdrempelige manier inzicht in het gedrag van je kind, wil je jezelf beter begrijpen, of heb je hulp nodig om een start te maken bij het ont-dekken van patronen en thema's in je voorouderlijn? Ik kijk graag met je mee.

Waarschijnlijk ontdek je dat de obstakels die je denkt dat jouw kinderen tegenkomen, misschien niet eens van jou zijn. Het proces is niet 'eng'; het is toegankelijk en luchtig en waardevol. Ik kijk zonder oordeel mee en help je de eerste puzzelstukjes te leggen. En misschien is dat al genoeg. In mijn coachgesprekken wordt regelmatig gelachen, omdat humor moeilijke situaties en belangrijke keuzes vaak net wat lichter en gemakkelijker maakt. Je zult volop ‘aha’-momenten ervaren en diepere inzichten verkrijgen en anders naar gedrag (en je kind) gaan kijken. Ik gun iedereen een beetje meer voorouderlijk besef!

#coachopstelten ​#ladyteaspoon #maartenoversier #voorouderlijkbesef #overdestenen diedeoudersnietopruimenstruikelendekinderen #stamboom #earthwalk #reintegratie #regressie #medicijnwiel #oerzaak #nieuwsgierigheid

Een foutje ontdekt? Goed gezien! Ik ben mens :) Hier lees je meer over mijn schrijfstijl.